Menu Close

Hoe u een compost in uw tuin kunt starten

U kunt een compost in uw tuin beginnen met deze eenvoudig te doen tips. Iedereen die een tuin heeft, zou moeten composteren. Het is heel gemakkelijk om te doen en de voordelen zijn talrijk als het gaat om het verbeteren van de bodem en het produceren van fruit, bloemen en groenten van hoge kwaliteit.

Compost is per definitie het humusachtige materiaal dat ontstaat door de afbraak van organisch materiaal. Wanneer we gezonde gewassen in onze tuinen verbouwen en tuinartikelen kopen verwijderen, verwijderen we ook veel van de voedingsstoffen in de grond. Om duurzame landbouw te laten gedijen, zelfs in een kleine achtertuin, moeten we vervangen wat we uit de grond hebben gehaald. Goede compost bestaat uit elementen die essentieel zijn voor productief tuinieren, zoals stikstof, calcium, fosfor, kalium, calcium, zwavel, enz.

Het meest basale type compostering is gewoon een stapel in de buurt van uw tuin. Er zijn twee componenten nodig om je stapel te starten. Zogenaamde ‘bruine’ materialen beladen met koolstof, zoals herfstbladeren, gedroogd gemaaid gras, dode bloemen, oude maïsstengels en zelfs versnipperde kranten, vormen deel één. Deel twee bestaat uit ‘groene’ materialen beladen met stikstof, zoals plantaardig keukenafval ( exclusief vlees), dierlijke mest van kippen, paarden, koeien etc. en vers gemaaid gras.

Begin je stapel door minstens vijftien centimeter bruin materiaal op de bodem te leggen. Voeg daar bovenop een paar centimeter van de groene materialen toe van ongeveer 1,20 meter hoog en zorg ervoor dat je het geheel vochtig houdt. De stapel moet op een zonnige plaats staan, omdat de hitte het afbraakproces versnelt. Het enige echte werk dat gepaard gaat met het ontwikkelen van een productieve stapel, is dat je hem om de paar weken met een vork moet “draaien” om hem te beluchten. Wees niet verbaasd als er een beetje stoom ontsnapt als je de compost omdraait. Dit is een goede zaak die optreedt wanneer de grondstoffen beginnen te ontbinden.

Als je ijverig bent in het onderhouden van je stapel, zal het binnen een paar weken het humusachtige product produceren waar we naar op zoek zijn. Het ziet er ook netjes uit en is geurvrij. Als je weinig ruimte hebt of je zorgen maakt over het uiterlijk, kijk dan eens naar compostbakken die verkrijgbaar zijn bij de meeste tuincentra en doe-het-zelfwinkels. Deze houden de materialen vast en sommige zijn zelfs op roterende wielen gemonteerd, waardoor beluchting heel gemakkelijk wordt. Draai de trommel vol rottend materiaal gewoon elke week een halve slag en wat bovenaan zat, ligt nu onderaan.

Begin met composteren en u doet er goed aan voor het milieu en uw tuin. Lokaal geteeld, duurzaam en biologisch – it’s the way to go!

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.